Din Konto Kurv: (tom)

Historien og "logikken" bag myten "Det usunde mættet fedt"

 

Myten omkring at mættet fedt er usundt startede i 1956 da en herre ved navn Ancel keys fremlagde ”tydelige” beviser på at mættet fedt var medvirkende til at foresage hjertesygdomme.

Han viste ganske ”tydeligt” på en graf at de lande som indtog mest mættet fedt havde flest hjerteproblemer.

Der var 7 lande på denne graf og linien mellem mængde fedt i kosten og dødsfald ved hjerteproblemer gik nogenlunde hånd i hånd.

Så vidt så godt. Ancel Keys blev verdensberømt og kom på diverse forsider af videnskabelig blade og aviser. Det var et gigantisk fremskridt i kampen mod hjerteproblemer!

Mættet fedt blev nu fjenden.

Historien omkring hjerteproblemer i det hele taget startede først for alvor i 1920erne. En læge ved navn Dr. Dudley white ville i starten af 1920 gerne have en tysk opfindelse til USA. Opfindelsen var et måleudstyr som kunne forudse hjerteproblemer lang tid før de skete. Cardiokrafen hed opfindelsen. En opfindelse som idag stadig bruges til at undersøge for forkalkninger og i årene mm.

Han amerikanske kollegaer så på maskinen og dens egenskaber. Deres konklusion var at maskinen ikke var profitabel nok og han burde stoppe hans planer! En maskine som forudså hjertestop og hjerteproblemer var ikke en god nok forretning at have på amerikanske hospitaler i 1920!

Dudley White selv så først i 1928 hans første hjertestop patient!

Hjertestop og hjerteproblemer generelt, var i starten af 1900 tallet og helt op til 1928 en meget sjælden lidelse.

Hvordan kan det nu være når vi dengang spiste langt mere smør og langt flere æg end vi gør idag??

Mættet fedt var jo årsagen til denne sygdom! Eller hvad?

Omtrænt samme tid som Dr. White startede sin lægepraktis blev de vegetabilske olier opfundet.

En ny presnings teknologi af meget små solsikke, raps eller vindruekerne frø, gjorde at man nu kunne bruge disse frø og planter til olie produktion.  Det var fødslen på de vegetabilske frø olier. Oliven olie er langt ældre og sammensat på en helt anden måde.

Denne produktion af vegetabilsk olie var ekstremt billig og derfor en rigtig god forretning for både producent og forbruger. Producenten var meget ivrig efter at få olien på markedet og sælge en masse. Der blev brugt millioner af dollars på at markedsføre olien.

Disse frø blev presset på en ret så ekstrem måde, for at trække ”alt” olien ud af dem. En proces som indebærer et benzin ligende stof ved navn hexan. Derefter skal de igennem en deoderant proces, da man fandt ud af at disse olier ret grimt efter presning. Til sidst tilsættes farve så olien bliver mere klar.

Nu kommer min pointe ved hele denne historie.

1: Ancel Keys lavede ikke en undersøgelse af 7 lande som han viste på en fin graf. Han undersøgte 16 lande!

Men da hans tal for de sidste 9 lande ikke helt passede ind i hans fine kurve og graf over mættet fedt indtagelser og hjerteproblemer, så undlod han da bare at vise dem!

2:  Undersøgelsen som i forvejen var helt uklar mht. Sammenhængen mellem mættet fedt og hjerteproblemer, undersøgte heller ikke ”kun” mættet fedt. De fødevare som var med i undersøgelsen var bl.a donuts, is, kager og andet slik og bagværk. Donuts er fx. En af de fødevare som har den højeste indhold af vegetabilske olier! Altså flerumættet olier i den rene forstand.

Transfedt reelt.  Ancel Keys undersøgte simpelthen hårdt beskadiget vegetabilske olier og fødevare med masser af sukker!

2 ting som har INTET med mættet fedt at gøre!

3: Vi spiser og spiste langt mindre mættet fedt end vi gjorde før 1928 hvor Dr. White første gang så et hjertestop som følge af en blodprop!

Hvordan kan det lade sig gøre? Det ”stof” som i 1950erene og frem til omkring 1990 var den sygdom som dræbte flest mennesker i den vestlige verden!?

 Idag er hjerte sygdomme blevet overhalet indenom af kræft. En sygdom som også er ret ”ny” i menneskets historie. Men det er en helt anden historie.

Hvad sker der lige her. Vi har i 1000vis af år spist mættet fedt fra dyr.

Fedt har i 1000vis af år indeholdt en meget væsentlig energi kilde for os mennesker.

”Energien” som vi idag lever af i vores fedtfattige samfund og især mættet fedtfattige samfund, er nu blevet erstattet med kulhydrater, sukkerholdige varer og vegetabilske olier!

Vegetabilske olier som er så sårbare og nemme at gøre ”giftige” at de ingen opvarmning tåler. En opvarmning som med alle billigt fremstillede vegetabilske sker under produktionen og dermed gør olien harsk og ”giftig” helt fra starten af.

En giftig olie som har vist sig at skabe ”frie radikaler” i årene, skabe små protein kolesterol, som igen har vist sig at skabe åreforkalkninger, da kolesterol partiklerne bliver så småt at det kan sidde fast i dine årevægge.

Iøvrigt den eneste form for almindelig kolesterol som er farlig!

Men det er en helt anden snak, til en anden dag. 

Noget er helt galt her. Noget giver ikke mening. I hvert fald ikke for mig!

Giver det mening for dig??

Hvis du vil læse mere om mættet fedt, vegetabilske olier, kolesterol og en løsning på hvordan man skal spise for at blive sund, rask, energifyldt og stærk.

Læs da min E-bog og du vil derefter aldrig være i tvivl om hvad ægte sund kost er!

Linket til min E-bog finder du her: http://www.stjernesund.dk/22-e-bogen.html

Tak fordi du læste med.     

Kilder:

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-oiling-of-america#animal

http://www.westonaprice.org/

 


Home Hjem | Tilbage til Sunde Artikler

 

*}